Blog

Aaron Sorkin este unul dintre cei mai apreciați scenariști din lume. El este autorul A Few Good Men, The Social Network sau Moneyball. În afară de asta, Aaron Sorkin este și unul dintre cei mai buni profesori ai acestei meserii. Iată mai jos câteva sfaturi esențiale de la el:

1. Începe cu dorința și obstacolul. Dorința și obstacolul poveștii sunt ca arborele de transmisie al unei mașini. Cine ce vrea și ce îi împiedică să obțină asta? Dezvoltarea dorinței și a obstacolului din povestea ta creează tensiunea necesară pentru a crea un scenariu puternic. Probabil că ai văzut la un moment dat un film și care te-ai gândit: „Asta nu-i o problemă așa mare!” Poți să eviți asta împingând la extrem dorința și obstacolul. Fă mizele mari, urgente și convingătoare pentru a menține povestea credibilă. Introdu dorința și obstacolul devreme. Dacă scrii un film, ai la dispoziție probabil câteva minute să faci asta.

2. Oferă personajelor tale trăsături care au legătură directă cu povestea generală. Un personaj se naște din dorință și obstacol – el vrea ceva și ceva stă în calea lui. Cum depășește aceste obstacole sau ce tactici folosește, definește cine este personajul. Rămâi la faptele unui personaj care contează în conflict – acest lucru te scutește de problemele de a scrie biografii lungi și inutile ale personajelor. Concentrează-te pe dorința și obstacolul personajelor, mai degrabă decât pe detaliile care sunt irelevante pentru poveste. Asta însemană că nu poți oferi personajelor tale o poveste interesantă? Normal că nu. Dar reține că uneori un scenarist știe lucruri despre personajele lui care nu apar în arcul povestirii pe care publicul îl vede pe ecran. Un scenariu de film este aproape întotdeauna redus la cele mai importante puncte ale complotului și este posibil să ai detalii cheie (cum ar fi povestea de fundal) despre personajul principal sau despre personajele secundare care nu se regăsesc în versiunea finală. Dar asta nu înseamnă că nu poți folosi acele detalii de personaje pentru a-ți ghida procesul de scriere pentru o primă schiță, o a doua schiță sau o a treia schiță.

3. Îmbrățișează structura — asta te poate face chiar mai creativ. Respinge ideea că arta nu este un loc pentru reguli. Arta, la fel ca muzica și sportul, este făcută mult mai interesantă de anumite reguli. Învață aceste reguli urmărind filme, citind scenarii. Deconstruiește părțile lor și apoi pune-le la loc. Urmărește emisiuni TV, piese de teatru și filme cu scenariul în mână. Când ceva nu funcționează, încearcă să-ți dai seama de ce nu funcționează.

4. Citește-ți dialogul cu voce tare. Încearcă să fii fizic cu dialogul tău. Spune-o cu voce tare pentru a auzi cum “aterizează”. Nu uita: scrii lucruri care sunt menite să fie interpretate, nu citite. Dar nu te lăsa intimidat dacă ceea ce ai scris nu sună cum sună oamenii în mod natural. Scenariul este o artă – ești liber să creezi o bucată fantastică de dialog.

5. Rescrie! Rescrie! Rescrie! Putem asemăna rescrierea cu ideea de sculptură – prima ta schiță este bucata de marmură întreagă. Pentru a ajunge la statuia lui David, trebuie să începi să cioplești orice nu are legătură cu conflictul principal. Va fi cu siguranță greu să-ți „ucizi” idei “bune”, dar gândește-te că până și cineva ca Sorkin trebuie să scoată ceea ce el consideră uneori că sunt unele dintre replicile și momentele lui preferate.

Ce face un scenariu să fie grozav?

În timp ce sfaturile de la cineva ca Aaron Sorkin ar putea să te inspire să te scufunzi direct în primul tău scenariu, scrierea de scenarii înseamnă mult mai mult decât niște sfaturi grozave. Scrierea scenariului este o muncă grea și singura cale către succes este una în care înveți și insiști mult timp.

Vrei să scrii scenarii mai bune?

Indiferent dacă ești un scenarist în devenire sau visezi să schimbi lumea cu scenariile tale, navigarea lumii scenaristicii poate fi descurajantă. În cursul despre arta și știința scenariului de comedie, Vlad Trandafir împărtășește regulile de povestire, dialog, dezvoltarea personajului și ceea ce face ca un scenariu de comedie să fie unul de succes.

Vrei să fii un scenarist mai bun?

Înscrie-te chiar azi la cursul Cum scrii o comedie (curs LIVE online scenaristică) – 13 și 14 noiembrie

 

Acest website folosește cookie-uri. Mmmm... Dar nu genul ăla.